Återvunna parkettgolv minskar klimatavtrycket

Vi återanvänder 450 kvadratmeter massiv parkett i ek för att lägga nytt unikt golv i en lokal. Pilotprojektet gjordes tillsammans med golvföretaget Tarkett och visar på hur hållbar byggnation kan se ut.

Stockholmsverken

Lokalanpassningarna är vårt största klimatavtryck. I arbetet med att minska belastningen på klimatet jobbar vi ständigt med att komma på innovativa sätt att bygga hållbart på. Det här pilotprojektet, som är unikt i Sverige, är ett sådant innovativt projekt som vi gjorde tillsammans med golvföretaget Tarkett 2019.

 

Det golv som används som råvara i projektet är ett massivt ekgolv från en industrilokal och installerades på 70-talet. För att få fram ett nytt golv rensas parketten från spik, metall och fuktangripna delar. Golvet bearbetas till slitskikt anpassad till nya designen och just det här golvet till en lokal i Stockholmsverken.

Stockholmsverken fastighet kontor Södermalm
Det nya golvet har fått namnet Fenix, efter den mytologiska fågeln som är en symbol för pånyttfödelse. På samma sätt strävar vi efter att arbeta med hållbara lokalanpassningar och byggnation - gammalt får nytt liv.

Moderna parkettgolv utgör 95 procent av den svenska trägolvsmarknaden och tillverkas med översta slitskikt av ek eller annat ädelträ. På grund av högt vatteninnehåll är ek tung att frakta och kräver mycket energi att torka. Genom att återanvända parkettgolvet kan pilotprojektet bidra till ett lägre klimatavtryck för lokalen. Vi vill skapa platser där människor vill vara och det måste göras på ett hållbart sätt.